Tuesday, May 27, 2008

Congkak - Movie Review

Ok-ok, I know. Movie ni dah lama klua, aku memang nak buat review pasal movie ni tapi ntah...slalu jer terlupa dan...terlupa...hoho...
Anyway, aku pegi tengok movie ni bersama rakan-rakanku (chewah) dan tengok midnight movie lagi tu semata-mata nak dapatkan mood movie tu. Siap booking 16 seats tu...hehe. Moving on to the movie review. Kalau out of 5, aku bagi movie ni 2.5. Kenapa? Sebab aku betul-betul kecewa dengan movie ni. Aku jangkakan movie ini akan lebih hebat lagi dari Jangan Pandang Belakang. Seriously aku katakan, Jangan Pandang Belakang lebih menyeramkan daripada Congkak.

Pada awal movie ini (scene Nanu bermimpi), memang diakui agak menyeramkan jugaklah dengan sound effect yang tidak dinafikan boleh buat kau sakit jantung kat situ. Tapi lepas movie ni semakin berjalan, aku rasa macam, "alahai bosannya" (walaupun kadang-kadang aku cover nak tengok sebab sound effect tu buat aku cuak sikit :B). Watak Riezman dalam ni memang tidak membantu langsung. Kalau digantikan dengan orang lain mungkin movie ni "hidup", sebab aku tak tahu kenapa Riezman begitu "kayu" dalam movie ni. Tsk tsk...

Lagipun, aku rasa movie ni macam dibuat secara tidak betul (mungkin sebab Ahmad Idham terlampau confident, aku tak tahu). Reason?
1) Dia tidak ceritakan lebih detail macam mana congkak tu boleh berada di bumi (I supposed pada awal movie tu mereka di alam yang lain sebab ada dinyatakan kalau congkak tu jatuh ke bumi akan berlaku perkara yang buruk - kalau tak silap aku sebab dah tak ingat movie tu)
2) Watak Ruminah tu pun tak diceritakan dengan detail kerana buat aku tertanya-tanya siapa sebenarnya watak Ruminah tu dan apa kaitannya dengan congkak tersebut.
3) Watak M.Rajoli pun patut diceritakan jugak pasal macam mana dia tahu pasal rumah tu.
4) Siapakah gerangan perempuan misai itu dan apakah motif watak itu sebenarnya?
...dan banyak lagi kekurangan movie ni sebenarnya cuma aku tak ingat jalan cerita movie ni (tak macam JPB, aku ingat sebab aku tengok 2 kali :B) Dan rasanya Ahmad Idham tak perlulah tambah effect-effect seperti masa Nanu terapung dan masa nak dapatkan balik budak tu daripada dilarikan oleh Ruminah. Bagi aku effect-effect tu dah mencacatkan movie tu. Bila aku tengok jer scene Nanu terapung atas katil tu, aku dah geleng kepala dan merasakan kecewa yang teramat sangat dengan movie ni sebab aku expectkan movie ni lebih hebat daripada JPB. Lepas habis dan keluar daripada wayang tu, aku terus-terusan menggeleng kepala dan terasa kecewa yang teramat sangat dan perkataan "bolehlah" seringkali keluar dari mulut aku bila orang tanya aku tentang movie tu. Dan Daus pun cakap kat aku, "Amie, nampaknya 'trip' kau menjadilah walaupun takda proposal. Lain kali buat lagilah." Oh yes for sure, tapi kalau ada "filem horror Melayu" kat wayang, aku takkan masukkan dalam "proposal" aku. Hahah

3 comments:

freeda said...

ak lagi la
tgk mse 1st day kua
midnite gak
yg pasti bunyi die agak membuatkan ak terkezut
sebab ak mmg penakot
tp btol la
byk bende x phm n mengarot yg x dikembang or x patot pon de dlm cite tuh
tp boleyh la cite tuh
buat lepas prasaan nk jerit
tp lepas suspen tuh ak slaloo glak
cm lawak
1 panggung jerit

Miss BobbY said...

hahaha.i like the part yang kau mention psala makcik bermisai.damn.hahah.aku tgk premiere this movie.i do agree with you.we got high expectation for this movie.but then.it turns out to be this lame.bowsa.lagi2 riezman si lidah pendek.adusss.

eatmyshort said...

haha
btol2..
aku kecewa! aku kecewaaaa!

Post a Comment